onsdag 5 december 2018

Lekhörnan och djungeln

Tillbaka på Lesbos .Det har gått nästan tre år sedan jag var här. Mycket är annorlunda nu. Då anlände tusentals människori gummibåt varje dygn,  men färjan till Aten gick också mer eller mindre dagligen . Lesbos var ett transitområde där flyktingarna mellanlandade max någon vecka innan de fortsatte ut i Europa . Nu kommer bara någon båt i veckan,  men de som kommer hit blir kvar. Moria som var till för registrering har nu blivit ett permanent "hem" för många i månader, till och med år. Lägret som skapades För tvåtusen människor hyser nu drygt niotusen.Många av dom är barn.

Och dom är precis som barn är mest. De vill leka och ha kontakt. Det bästa under min första dag i Moria var att bygga lego tillsammans med en kanske tvåårig pojke i Rowing Togethers lekhörna medan hans mamma blev undersökt. Vi hade roligt, pratade inte men hittade gemensamt ljudeffekter till när tornen rasade. När de skulle gå fick jag både puss och kram. Det sorgligaste var att se hur lägret utanför grindarna där Better days for Moria höll sådan ordning nu totalt har förfallit efter att organisationen försvann. 
Det kallas för the jungle. Här bygger människor sina hem av vad de hittar. Presenningar och lastpallar, plankor och grenar. 
En liten pojke sitter på huk vid vägkanten och leker med ett gammalt cigarettpaket. Alla tar helt enkelt det de kan få tag på för att skapa någon form av hem och lek.

Det här är de här små barnens verklighet. Det som formar dem. Europa 2018.

Akila Ahmed bjuder in mig i sitt hem . Det är skapat av presenningar och lastpallar. Inuti det står ett vanligt tält rest. Det sover de i på natten för att det blir så kallt.
Den enda värmekällan är en lampa som ligger på golvet med en plastback över för att inte filten som täcker det sovande barnet ska fatta eld.
- Det är otäckt och svårt att bo här. Jag hittar insekter, ormar och möss, säger Akila.
Den största oron är för barnen, Omidjan 5år och Arezo 2,5 år. Elektriciteten fungerar bara ibland berättar pappan Hassan Resa Ebrahimi .
- Det är så kallt. Vi är rädda att barnen ska bli sjuka av kylan, kanske dö. Det finns inte tillräckligt med läkare här.
Europa 2018.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar